Recuperare spectaculoasă: un bărbat paralizat merge din nou, în urma unui transplant de celule din nas

Recuperare spectaculoasă: un bărbat paralizat merge din nou, în urma unui transplant de celule din nas
Publicat: 21/10/2014, 17:25
Actualizat: 29/03/2019, 18:42

Tehnica medicală, descrisă drept un progres de un studiu publicat în revista Cell Transplantation, a implicat efectuarea unui transplant al unor celule care alcătuiesc teaca bulbului olfactiv în coloana vertebrală pentru a construi „o punte nervoasă” între două regiuni secționate ale acesteia.

„Credem că procedura reprezintă un progres care, pe măsură ce va fi dezvoltat, va duce la o schimbare istorică a situației cu care se confruntă în prezent persoanele infirme din cauza leziunilor asupra coloanei vertebrale”, a spus Geoffrey Raisman, profesor în cadrul Institutului de neurologie al University College din Londra (UCL), care a condus cercetarea.

Pacientul în vârstă de 38 de ani, bulgarul Darek Fidyka, a rămas paralizat după ce a fost înjunghiat în spate, în 2010. După 19 luni de tratament, bărbatul este capabil să execute o serie limitată de mișcări voluntare și își poate simți, deși foarte puțin, picioarele, potrivit medicilor care l-au tratat.

Fundația Nicholls pentru Leziuni ale Coloanei Vertebrale, o organizație caritabilă din Marea Britanie, care a finanțat parțial cercetarea medicală, a anunțat, într-o declarație, că starea de sănătate a lui Fidyka se ameliorează mai mult decât se așteptau medicii, iar bărbatul este acum capabil să șofeze și să ducă o viață mai apropiată de cum era înainte de a fi înjunghiat, prin prisma gradului de dependență de alte persoane.

Geoffrey Raisman, specialist în leziuni ale coloanei vertebrale în cadrul UCL, a colaborat cu chirurgii de la Spitalul Universitar din Wroclaw, în Polonia, pentru a îndepărta unul dintre cei doi bulbi olfactivi ai pacientului, care sunt responsabili de simțul mirosului. Apoi, medicii au transplantat celulele care alcătuiesc teaca bulbului olfactiv (olfactory ensheathing cells/OEC, n.r.) și fibroblastele nervului olfactiv (ONF) în regiunea lezată din coloana vertebrală.

Medicii au folosit o punte nervoasă construită între cele două capete ale coloanei vertebrale din regiunea în care fibrele nervoase din șira spinării fuseseră secționate, potrivit studiului.

Celulele OEC se găsesc atât în sistemul nervos periferic, cât și în cel central. Împreună cu celulele ONF (fibroblaste, celule ale țesutului conjunctiv, n.r.), acestea alcătuiesc mănunchiuri de fibre nervoase care pornesc de la nivelul mucoasei nazale și merg până la bulbul olfactiv, unde este localizat simțul mirosului.

Când fibrele nervoase care transportă semnalele privind mirosul sunt lezate, sunt înlocuite de noi fibre care se conectează la bulbul olfactiv, au explicat savanții.

Celulele OEC ajută în cadrul acestui proces prin redeschiderea suprafeței bulbilor olfactiv pentru a permite intrarea noilor fibre nervoase, ceea ce i-a făcut pe Raisman și echipa lui să creadă că transplantarea acestor celule în zona lezată a coloanei vertebrale ar putea contribui la „reconectarea” fibrelor nervoase întrerupte.

Potrivit lui Raisman, tehnica de conectare a fibrelor nervoase cu ajutorul grefelor prelevate din cadrul aceluiași organism a fost folosită în cadrul unor studii pe animale de mai mulți ani, dar niciodată în combinație cu celulele care alcătuiesc teaca bulbului olfactiv (OEC).

„Folosirea celor două tipuri de celule pare să funcționeze, dar mecanismul prin care ele interacționează este încă neclar”, a declarat profesorul Raisman.

Experți care nu au fost implicați în cercetare au spus că rezultatele oferă speranță, dar este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege mecanismul care a dus la acest rezultat promițător și de mai mulți pacienți tratați cu această metodă, înainte de o evaluare corectă a potențialului procedurii.

Geoffrey Raisman și echipa sa plănuiesc acum să repete procedura asupra a trei până la cinci pacienți în următorii cinci ani. „Acest lucru va permite o optimizare graduală a procedurii”, a declarat cercetătorul pentru Reuters.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Ungaria a pus interzis la frontieră. Șoferii români care nu pot trece granița. Toleranță zero
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Planta care ar putea încetini îmbătrânirea și reduce riscul de Alzheimer
×